Witam mam taki problem otóż potrzebuję czystą instalkę bez żadnych przeróbek itd.systemu operacyjnego XP Professional logiczne że 32 bitowego.Muszę go wgrać do laptopa tylko pytanko za 100pkt jak całkowicie usunąć z laptopa marki ACER ten stary system.Wiem że na komputerze stacjonarnym nie miałbym tyle problemów bo tylko sformatowałbym partycję C wszystko , po kłopocie.W laptopie jak wiadomo są jakieś partycje ukryte i co mi wiadomo ciężko jest tak zrobić jak na stacjonarce.Do czego w ogóle dąże w tym laptopie jest zainstalowany system właśnie XP Professional ale jeszcze w j.angielskim na spodzie laptopa jest nalepka wraz z kluczem licencyjnym.Chciałbym właśnie gdzieś z neta o ile się da ściągnąć taką czystą instalkę i poten już po swojemu przerobić programem nLite , pousówać mi zbędne rzeczy a pododawać swoje itd.Przypuszczam że jak byłaby taka nawet wersja systemu trial na 30 dni właśnie XP Professional to jak bym ją przerobił i zainstalował podając ten klucz oryginalny który jest jak już wsp.na spodzie laptopa to chyba byłoby ok???Szukałem na gł.str.Microsoftu jednakże z negatywnym skutkiem.Nie mogę sformatować całego dysku gdyż na partycji D są ważne dane tak nie byłoby problemu bo logiczne formatuję cały dysk a potem znów dzielę na partycję i gra muzyka , jednakże nie mogę takiej kombinacji wykonać niestety.Gdy ewentualnie uda mi się załatwić ten czysty system i potem po swojemu to zrobić jak wyżej opisałem to chciałbym najpierw właśnie sformatować całą partycję C na tym laptopie najwolniej jak tylko się da aby nie było pozostałości po wcześniejszym systemie.Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mego problemu.
Oczywiście że idzie pobrać ale większość takich systemów jest zcrackowanych. Może jakiś kolega lub ktoś z rodziny ma taki system. Ja osobiście mam laptopa marki ACER i nie miałem żadnego problemu z instalowaniem Windowsa. Preinstalowany system na moim laptopie był jakiś linux.
OK dzięki za info ale czy bezprblemowo dało się w trakcie instalacji gdy padła w pewnym momencie opcja z pytaniem czy formatować partycję C tak jak to zazwyczaj jest na komputerach stacjonanych pzeprowadzić taką operację bez żadnego problemu?
Błąd właśnie że nie spisałem bo muszę to zrobić znajomej.Tylko sprawdziłem Everestem jakie są bebechy w środku:model płyty głównej , grafika itd.aby potem móc z neta pościągać stery do tego i po zainstalowaniu systemu powgrywać wszystko tak jak zazwyczaj robi się to na stacjonarnym sprzęcie.