PCFoster.pl on

» załóż konto» przypomnij hasło

Start  nav  Sprzęt (Hardware)  nav  Pozostałe urządzenia  nav  Problem z KArta Olympus 2Gb typ M zrobilo sie 975 MB :(
Problem z KArta Olympus 2Gb typ M zrobilo sie 975 MB :( Poprzedni temat Następny temat
Autor Wiadomość
PiotrekSz 

Napisano 2010-07-06, 12:47
Witam
Uprzejmię kieruję swoją prośbe do znawócw i wszystkich forumowiczów , będacych na forum o pomoc w moim problemie.

Mianowicie :

Chciałem wgrać sobie sytem chrome do swojego netbooka , a potrzebowalem jakiegoś urządzenia masowego, aby nagrać obraz iso. pliku chrome ( to taka wersja ala windows typlko wydana przez google i dziła tylko na bazie przegladarki i na jadrze linuksa czy coś w ten deseń , jak by ktoś nie wiedział )

W trakcie nagrywania wyskkoczył bład , i nie dokończyło sie kopiowanie danych. Ponieważ jak potem doczytalem potrzebne bylo 4 gb a dałem , 2

Po tym zabiegu , moja karta zmiejszyła sie z 2 gb do 1 gb :/ i już sam nie wiem jak to naprawiić.
Program jaki uzywałem to :

win32diskimager-RELEASE-0.2-r23-win32

Proszę was o pomoc i mam nadzieję że mi pomożecie bo już załamuje ręce :/

Chodzi o to żeby przywrócicc mogł spowrotem te 2 gb tak jak bylo wczesniej a nie 976 mb.

Formatowanie karty zarówno w aparacie ( olympus sps-550 uz ) nic nie daje rozmiar jest nadal 976 mb. Systemowy program do formatowania tak samo nic.

Moja Karta Olympus xD 2 Gb typ M

zboreczek2 

Napisano 2010-07-21, 15:46
Sprawdź ukryte pliki i foldery na karcie ( możliwe że są one na karcie ale są ukryte i zabezpieczone przez system przed usunięciem)
Niektóre systemy tworzą niewidzialne pliki których nie da się usunąc są to pliki wykorzystywane przez system i tylko on może je usunąć w razie potrzeby ale ty ich nie usuniesz

magik092 

Napisano 2010-07-21, 16:33
Pod systemem windows: start->uruchom->cmd->wpisujesz "diskpart"->(i teraz ważne: albo wpisujesz "list disk" by wyświetlić dyski lub wejdź w Panel sterowania->Narzędzia administracyjne->Zarządzanie systemem->Menedżer dysków i sprawdzasz jaki identyfikator ma dysk przenośny (cyfra)) wpisujesz "select disk 1*" gdzie 1* to identyfikator dysku->wpisujesz "clean"->wpisujesz "create partition primary"->"select partition 1*"->"active"->"format fs=fat32 quick" (w przypadku formatowania FAT32)->"assign".
Po tej operacji dysk powinien mieć właściwą pojemność ^^"

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: