Witam chciałbym się dowiedzieć jak mogę podkręcić swojego kompa moje parametry intel celeron 2,8 ghz, 1 gb ram, Gigabyte GA-8I865GME-775-RH (jest jakaś możliwość jej rozbudowy ?) karta graficzna radeon 9250,zasilacz atx power suplpy 350 watt- zastosowanie internet, grafika , czy można zmienić płytę główna i podpiąć do niej procesor i grafikę jeśli tak to jaka płytę wybrać ? Jakiej firmy monitor crt 19 (dla Grafika) ,na jakie modele waszym zdaniem zwrócić uwagę ? A nowy procesor wstawić można , jest taka możliwość ? Fundusz na początek 100zł potem więcej ,całość ok 400 zł
Jeżeli na początek możesz przeznaczyć 100zł to zastanów się nad zmianą karty graficznej. Ten Radosław już zbyt wiele w stanie nie jest zrobić - niestety. Druga sprawa - ale to takie moje prywatne odczucie - nie ma sensu cokolwiek dokładać do tego kompa, bo nie dostaniesz nic nowego (z wyjątkiem dysku, zasilacza, monitora). Karta graficzna na AGP od NV tania nie jest a wydajnościowo cudów nie ma. Możesz szukać coś typu Geforce 6600G albo 7300 GS/GT - najlepiej jakby miały pamięci DDR3 i pełną szynę a nie 64bit. To na początek. Powiedz mi jeszcze jaką grafiką masz zamiar się zająć?
_________________ Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć.
Albert Einstein
Photoshop,przeróbka zdjęć,czyli lepiej kupić nową płyte główną ?
dobrze zrozumiałem a jaka polecisz ? ciekawa myśl odnośnie wydajności na obecnej płycie pewnie wydajności za bardzo nie poprawie nie ?
Chodziło mi raczej o kartę graficzną Aby wymienić Twoją płytę główną na nowszą (tj mającą PCIe oraz DDR2, idąc po prawie najmniejszych kosztach) to jest koszt rzędu ~200zł. Do tego Twoja stara karta graficzna nie będzie zgodna z tą płytą, to szukać by też karty, posiadającej port PCIe - kolejny wydatek ~200zł. Twoja stara pamięć operacyjna również nie byłaby zgodna z nową płytą główną, więc ~150zł na pamięć. Nie patrzyłem jeszcze na listę obsługiwanych procesorów na nowszych płytach z LGA 775 więc nie powiem Ci, czy na 100% poleci Ci Twój procesor, bo wyjdzie na to, że i jego byś też musiał kupować Jeśli bardzo Ci się spieszy, możesz ew wymienić kartę graficzną, ale raczej Ci się nie opłaci inwestycja w tego kompa. Zobacz za ile możesz sprzedać całość i kup nową płytę, procek, ram i grafę Zobaczysz różnicę w pracy
_________________ Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć.
Albert Einstein