PCFoster.pl on

» załóż konto» przypomnij hasło

Start  nav  Sprzęt (Hardware)  nav  Karty graficzne i monitory  nav  Mega problem z grafiką
Mega problem z grafiką Poprzedni temat Następny temat
Autor Wiadomość
Danayen

Napisano 2010-05-13, 19:38
Zacznę od specyfikacji.
Karta graficzna: ASUS GeForce 8800GT
Płyta główna: Asus P5KC
Procesor: Intel Core2Duo 3.00GHz
SYstem: WinXP HE SP3
Pamięć: 2x 1GB Kingston DDR3
Tyle wystarczy - tak mi się wydaje.
Odrazu mówię, że nic w tym temacie nie wiem - nie znam się... szukałem odpowiedzi... pytałem ludzi... ale ciężko jest tak naprawdę w kilku słowach określić istotę problemu, żeby cokolwiek w sieci znaleźć. Będzie krótka historyjka.

Wszystko działało cacy... kompa mam od lipca 2008 złożonego w tej postaci. Od tamtej pory działał bez zarzutów. Sterowniki do karty graficznej aktualizowane były regularnie... najnowsze miałem może z miesiąc. Ok przejdźmy do rzeczy.

Włączam grę, Left4Dead2... odpala się bez żadnego problemu. Po jakimś czasie ekran staje się czarno-zielony (po pół).
Nie był to problem gry, bo nie dało się zejść do pulpitu... nie był to problem kabla bo poprawiałem - wymieniałem na drugi. Nie był to nawet problem tymczasowy gdyż po restarcie... ekran ładowania, najpierw ASUS, dziwnie pokropkowany na biały, taka lekka pixeloza. Potem ekran ładowania windows i też już większa pixeloza, białe kropki rozrzucone po całym ekranie. System nie chce się załadować... blue screen -> restart -> tryb awaryjny? Przy próbie włączenia trybu normalnego dzieje się to samo co wcześniej. Tryb awaryjny działa.

Rozkręcałem kompa, wyciągałem all, odkurzałem wnętrze i sprzęt. Nie pomaga. Myślę sobie... nie pomoże ale spróbuję -> format. Nie to bo już przy instalacji systemu rozrzucone po całym ekranie białe punkty. Bez instalacji sterowników system odpalił się... ALE! Rozdzielczość najniższa, kolory 4bit. Po instalacji sterowników restartujemy system i BAH, nie chce się odpalić... jak wcześniej.

Kolega proponował abym zainstalował atitool albo rivatuner w trybie awaryjnym. Próbowałem - problem w tym, że to odpala się nieprawidłowo albo/i nie widzi sterowników.

Kompletnie nie mam pojęcia co się dzieje...

Jakby był ktoś tak miły... z nadprzeciętną wiedzą na ten temat... byłbym rad:P:P Z góry dziękuję za odpowiedź.

aim92 

PCFoster.pl avatar
I Dont Like Mondays
Napisano 2010-05-13, 20:44
Sprawdź kartę graficzną na innym komputerze. Jeśli będzie się powtarzać ten problem to karta może być uszkodzona. Jeśli nie to będziemy myśleć dalej.

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: