PCFoster.pl on

» załóż konto» przypomnij hasło

Start  nav  Sprzęt (Hardware)  nav  Overclocking & Modding  nav  Komunikat VPU Recover po lekkim OC karty
Komunikat VPU Recover po lekkim OC karty Poprzedni temat Następny temat
Autor Wiadomość
aim92 

PCFoster.pl avatar
I Dont Like Mondays
Napisano 2009-08-01, 21:41
Od dzisiaj zaczął mi się problem z kartą graficzną. Otóż po lekkim OC karty (aktualnie 665/2130) po włączeniu gry obraz się zacina i wywala komunikat "VPU Recover". Stwierdziłem ze to wina sterowników, więc zainsalowałem 9.7, ale znów mam to samo i nie wiem czy to jest spowodowane. Jakiś czas wcześniej karta chodziła mi na takich ustawieniach jakie mam w podpisie a teraz tak nie chce. Temperatury są tak samo niskie jak przed tym problemem.

Evon 

Asus G60Vx
Ostrzeżeń:  2
Napisano 2009-08-01, 21:57
Zainstaluj catalyst 4.12 i wyłącz vpu recover. powinno pomóc jak nie to pisz.

[ Dodano: 2009-08-01, 21:59 ]
Cytat z FrazPC pochodzący od Piaskoon
Cytat:
sprawdź ustawienia yyyyy AGP w biosie. Tzn. zwiększ/zmniejsz tryb agp do x8/x4, wyłącz/włącz FastWrites (w sterach Radeona też chyba trzeba będzie tą opcję wyłączyć/włączyć), zmień ilość pamięci AGP aperture, wyłącz AGP Spread Specrtum Modulation (nie wiem czy dobrze napisałem nazwę tej opcji), zmień napięcie AGP. Sprawdź narzędziem Gigabyte'a (Easy Tune bodajże - jest na CD od mobo) częstotliwość AGP i PCI (powinno być 66 i 33MHz - ustawia się to w biosie). Spróbuj zmniejszyć taktowanie GPU i pamięci na karcie (no chyba, że jest to uniemożliwione przez bios radka). Włącz DXdiag (wpisujesz w "uruchom" w menu start "dxdiag" ) i zobacz, czy nie ma jakichś problemów z plikami DirectX. Możesz też zobaczyć, czy komp przechodzi testy Direct3D dla DirectX 7, 8, 9 w tymże programie. W ustawieniach Ekranu w Zaawansowanych opcjach, przesuń w zakładce Rozwiązywanie problemów suwak w lewo i restart. Sprawdź też (palcem grzebalcem), czy radiator na karcie nie robi się zbyt gorący w trybie 3D i czy w ogóle karta dobrze siedzi w slocie. Sprawdź, czy zasilacz trzyma napięcie na liniach 3,3V 5V i 12V (czy nie ma zbyt dużych spadków po wejściu w 3D).
W ostateczności, dokonaj update'u bios'u płyty głównej. Polecam wersję F7, nowsze wersje odradzam. A naprawdę ostatecznie -> format i reinstalka.
A tak między nami, radiator na ATHLONIE powinien być cały czas zimny (w stresie tylko lekko ciepławy), mosfety od zasilania CPU również powinny być zimne - jesli jest inaczej, można wnioskować że cały komp nie funkcjonuje dobrze.

aim92 

PCFoster.pl avatar
I Dont Like Mondays
Napisano 2009-08-09, 11:18
Znalazłem przyczynę tak słabego OC i problemów ze stabilnością grafiki. Wszystko było spowodowane sterownikami. Aktualnie mam Catalyst 9.5 i udało mi się podkręcić grafikę do 690/2270.

Odpowiedz do tematu
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: