Witam.
Z racji, że przesiadam się na nowy system chciałbym sensownie podzielić swój dysk.Do dyspozycji mam 297gb i system jaki planuje zainstalować to Windows 7 32 bitowy. Teraz zastanawiam się nad podziałem partycji. Czy wogólę podział pomaga w wydajności czy po prostu chodzi bardziej o wygode? Obecnie posiadam jedną partycje, na którą wrzucam wszystko. Jednak sądzę, że to nie jest dobry pomysł wrzucania wszystkiego do jednego wora. Jeżeli chodzi o podział to sądziłem, że partycja na system, programy + gry(albo osobno nie wiem), no i reszta muzyka dokumenty oraz pobierane pliki. Nie wiem czy w moim przypadku jest tworzenia osobnej partycji na programy i gry bo w gry na laptopie gram żadko (mam od tego konsole). Tak więc bardzo będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
1 partycja np. 50GB na system i 2 partycja na dokumenty, gry, programy, muzykę itd. - reszta dysku.
Stworzenie 2 partycji jest wg mnie zalecane żeby nie stracić danych gdy system się posypie lub byś chciał zmienić OS'a na inny.
Zgadza się to jest najlepsze możliwe rozwiązanie.
Jeśli więcej osób korzysta z jednej maszyny to wtedy warto dysk dzielić na kilka dodatkowych partycji, ale w takim przypadku system + reszta jest najlepsza.
_________________ Odkupię: Procesory, Płyty główne, Karty graficzne, Dyski twarde. Pisz...
offgolf w zimie raczej niemożliwy, ale wyjątki się zdarzają ;]
Chyba wtedy tak zrobie. Jedna partycja 50gb (system), druga na reszte. Rozumiem, że 50gb na system starczy?
Ogólnie mam jeszcze jedno pytanie . W przypadku reinstalacji systemu programy na drugiej partycji po zainstalowaniu nowego systemu będą działać czy będą wymagały reinstalacji?
Wystarczy i jeszcze zostanie ... Możesz porobić ile chcesz partycji, ja 500gb mam na 7 partycjach bo akurat tak potrzebuje.
Co do pytania to będziesz musiał je przeinstalować - niektóre będą działać bez ale lepiej je przeinstalować. Raz tak zrobiłem ze nie przeinstalowałem i szukałem nie wiadomo gdzie instalek bo połowa nie chciała działać.
Znaczy sie aż tylu partycji nie potzebuje W sumie moje uzytkowanie laptopa ogranicza sie do potrzebnych programów, kilku gier , dokumentow , muzyki i filmów. Tak więc sądze, że dwie partycje to dobra propozycja. Może gdyby dysk był większy dzielenie na więcej partycji miałby sens.
[ Dodano: 2009-12-16, 16:14 ]
Jeszcze mnie zastanawia jedna rzecz. Otóż podczas tworzenia partycji na system w tym wypadku 50gb wyskakuje informacja, że musi zostać utworzona dodatkowa partycja na pliki systemowe, która ma 100mb. Piszę, że jest to partycja zastrzeżona . Czy tak powinno być?